Formarea atașamentului la copii

Formarea atașamentului este o etapă continuă și esențială în dezvoltarea copilului. Este necesar ca părintele/părinții să aibă o relație sănătoasă și să îi îndeplinească cerințele și nevoile copilului. Copilul își va organiza comportamentul și gândirea astfel încât această relație atașată să aibă continuitate, lucru esențial pentru supraviețuirea sa psihică si fizică.

În ziua de astăzi, din cauza programului prea aglomerat și a problemelor cotidiene, uităm care sunt nevoile esențiale ale celor mici sau poate chiar nu știm care sunt acelea.

Cu precizarea că nimeni nu îi poate înlocui pe părinți, venim în sprijinul lor cu persoane atent selecționate pentru postul de guvernante pentru o formare și dezvoltare a copiilor într-un mod sănătos.

Atașamentul definește legătura emoțională strânsă dintre oameni. Între nou-născut și părinții acestuia sau alte persoane se dezvoltă o relație specială. Atașamentul îi determină pe cei mici să caute sprijin, apărare, liniștire de la persoana de referință. Comportamentele de atașament se pot descrie prin zâmbet, ținut strâns, țipăt, căutarea persoanei de referință, etc.

Tipuri de atașament:

 • Securizat: acești copii pot regla apropierea și distanța persoanei de referință în mod adecvat;
 • Nesecurizat-evitant: copiii arată o pseudodependență față de persoana de referință. Acesția ies în evidență prin evitarea contactului, iar pentru a compensa stresul survenit, se refugiază în alte activități;
 • Nesecurizat-ambivalent: acești copii se comportă ambivalent la reunirea cu persoana de referință;
 • Dezorganizat: copiii arată un comportament clar dezorientat, părând că nu au nicio relație cu persoana de referință.

Atașamentul este responsabil pentru:

 • capacitatea de a dezvolta relații împlinite cu ceilalți;
 • capacitatea de a menține un echilibru emoțional și a face față stresului;
 • capacitatea de a explora lumea;
 • capacitatea de a ne simți în siguranță;
 • capacitatea de a ne reveni după dezamăgiri sau evenimente neplăcute;

Cât de bine poate face față stresului copilul tău? Inițiază singur conversații cu ceilalți? Are curajul să exploreze lumea?

Prin teoria atașamentului s-au putut dovedi efectele pe termen lung al relației timpurii dintre persoana de referință și copil. Copiii cu un atașament securizat, au un comportament social mai adecvat în diferite contexte sociale (școală, grăđiniță), dau dovadă de mai multă afectivitate pozitivă la joacă, se pot concentra mai bine pe o perioadă lungă, au o încredere mai mare în sine și manifestă mai rar simptome de depresie.

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, ne dezvoltăm propriul stil de atașament. Acesta este bazat în mare măsură pe comportamentele de atașament învățate în perioada copilăriei. Stilul de atașament are un impact semnificativ asupra modoului în care ne formăm relațiile în calitate e adult. De asemenea, stilul de atașament ne poate influența starea generală.

Știm, poate veți spune : “este încă mic și are timp să crească bine”, dar mai știm și că orice părinte îi dorește doar binele copilului, iar acest bine poate veni din exterior. Fiecare eveniment sau situație pozitivă din viată copilului îi ajută creierul și emoțiile să se dezvole propice. Orice obstacol sau eveniment mai puțin plăcut poate fi trecut cu mai mare ușurință dacă este ghidat și are o bază sigură.

Cât de importantă este alegerea pe care o face în privința persoanei care să ne îndrume copilul? Crucială! Majoritatea părinților își doresc să găsească o persoană care să știe să-i îndeplinească nevoile copilului, care să fie un partener de joacă, să înțeleagă etapele dezvoltării și să fie de încredere.

Misiunea noastră are două direcții:

 1. Dezvoltarea copiilor
 2. Sprijinirea părinților

Vă așteptăm cu drag să apelați la serviciile noastre de recrutare!

#choosequality#chooseoffspringcare

Leave a Reply

Your email address will not be published.